Julianaplein_05
May 16th, 2011

Julianaplein groen zonder groene gevel

 
 

Op het Haagse Julianaplein, het plein voor het Station Den Haag Centraal  zou in 2011 het M-gebouw, een creatie van Rem Koolhaas verrijzen. Door de crisis is hiervan afgezien. Greenwavesystems maakt een ontwerp voor het plein als groene oase met tijdelijke, losse groene gevel modules. 

GreenWaveSystems heeft samen met de ontwerpers Gerard Hadders en Edith Gruson een doordacht ontwerp gemaakt en dit aan Burgemeester en Wethouders gepresenteerd.

Een verrassende en duurzame oplossing voor de complexiteit van deze specifieke locatie.

Dit immens grote, lege plein krijgt nu een menselijke maat door de tijdelijke inrichting; Mocht het plein later alsnog bebouwd worden, dan zijn de GreenWave modules herbruikbaar. Voor Huib Sneep van GreenWaveSystems is het gebied een bekend  werkterrein want in 1995 was hij ook de ontwikkelaar van het concept om ‘De 125 jaar oude Paardenkastanje op de Koekamp ‘ over 70 meter ‘horizontaal’ te verplaatsen naar zijn huidige plaats; toen deze moest wijken  voor de aanleg van de Koningstunnel. Met de verplanting  van de 200.000 kilo zware boom werd een wereldrecord gevestigd.

Sindsdien is de kerngezonde boom het symbool voor de revitalisatie van Den Haag.

Kern van het ingediende GreenWave-concept is dat het Julianaplein een aangename overgangszone kan vormen tussen de parksfeer van de Koekamp en het ‘ stevige’ stationsgebouw.

Een vriendelijk ogend Julianaplein kan de eerste indruk zijn die de reiziger opdoet van Den Haag.

 

Het GreenWave concept gaat er van uit:

  • Dat het plein visueel wordt opgedeeld in diverse deelruimtes die horen bij een bepaalde functie, bijvoorbeeld:  wachten op  aansluitend vervoer of even zitten om te kijken waarheen we verder gaan.
  • Dat de te gebruiken groene modules van GreenWaveSystems gemakkelijk her te gebruiken zijn aan de gevels van toekomstige gebouwen op het plein of elders in de stad waar behoefte is aan groen, maar  op straatniveau de ruimte ontbreekt voor groenaanleg
  • Dat een groentoevoeging op  een hoogte van 3 tot 10 mtr. ( waar je tussen door loopt)  veel meer beleefd wordt dan van 20 tot 60 meter hoog aan een gebouw. Er is een motie van Groen Links in de Haagse gemeenteraad aangenomen om het Stationsgebouw van een groene gevel te voorzien. Wanneer nu de gevel van het stationsgebouw begroend wordt en er over een aantal jaren alsnog gebouwen ter grootte en hoogte van het M-gebouw komen, zal er zo’n diepe schaduw vallen dat de beplanting  daar niet vitaal blijft.

Al met al een unieke kans voor Den Haag om zijn imago van “Groene stad aan zee” een innovatieve impuls” te geven.

 

Gerelateerde Links

portrethuib1
Weelderig groen, bouwfysisch geoptimaliseerd.