IMG_1167_2
May 16th, 2011

Groeien planten in stenen?

pagina 1 2

 
 

Op Mallorca groeien inheemse Palmen, (Chamaerops humilis de enige van nature voorkomende palmsoort in Europa) zelfs op de rotskust, altijd enigszins in de luwte van de struik Pistachia lenticus.

 

De locale buxussoort, Buxus balearica komt vaak rechtstreeks uit een smalle rotsspleet groeien.

In de omgeving van Deia en Valdemossa, twee schitterende bergdorpen aan de westkust vonden we vele meer dan vijfhonderd jaar oude olijfbomen (Olea europaea)

Platanen komen we op Mallorca overal tegen, meestal als aangeplante boom op pleinen en langs wegen, maar ook als natuurlijke begroeiing langs de locale beken, die daar torrents worden genoemd. Soms vallen deze beken in drogere perioden droog maar er zijn er ook die het gehele jaar water voerend zijn. In perioden met veel neerslag kunnen ze een waterhoogte van meer dan twee meter bereiken.

De platanen groeien direct langs en zelfs in de beken en bereiken als meerstammige bomen diameters van meer dan twee meter. Rechtsboven in de vierde foto hieronder zijn takken en bladeren blijven hangen uit de periode dat de beek meer dan twee meter diep en een kolkende stroom was.

De hoofdwortels van de platanen groeien door de bodem van de beek; de afgebeelde boom heeft een stamdoorsnede van 1,5 meter en de hoofdwortels  variëren van 25 tot 50 cm.

 

pagina 1 2

 

Gerelateerde Links

Gerelateerde Thema's

portrethuib1
Verticaal tuinieren wordt realiteit met de Greenwave 4.0.