Monaco
 

Verticale tuinen benutten kansen

pagina 1 2

 
 

Bij het inzetten van groen in de stedelijke omgeving speelt ook de multifunctionele toepassing een grote rol. Groene gevels zijn niet alleen fraai om te zien, bij een juiste soortkeuze draagt de geveltuin bij aan het afvangen van fijnstof. Het gebouw achter de groene gevel wordt beschermd tegen zomerse opwarming en afkoeling in de winter. De verticale tuin speelt zo een positieve rol in de strijd tegen de Urban Heat Islands. De groene gevel zorgt voor een hogere luchtvochtigheid en verlaging van de zomerse stadstemperatuur. Die lagere temperatuur vertraagt op haar beurt weer de vorming van zomersmog. Meer groen in de stad zorgt tevens voor verbetering van de waterberging. Daarnaast verhoogt een groene omgeving de economische waarde van onroerend goed. En: de positieve uitwerking van stadsgroen op ons welzijn is uitgebreid wetenschappelijk onderzocht en bewezen.

Groen is meer dan welkom, in een wereld vol baksteen, glas en beton. Vanwege de positieve effecten stimuleren overheden de toepassing van groen in stedelijk gebied. Het verstrekken van subsidies voor groene daken door gemeenten is al een aantal jaar een groot succes in Rotterdam, Utrecht, Den Haag en Amsterdam. Inmiddels subsidiëren diverse gemeenten ook het aanbrengen van geveltuinen.

Er zijn zelfs diverse steden die het aanbrengen van groene daken verplicht stellen bij nieuwbouw, waarbij Basel, Linz a/d Donau en Toronto koploper zijn. Andere steden geven een demonstratieve voorzet door hun overheidsgebouwen met groene daken en gevels te laten uitvoeren, Chicago is hier een bekend voorbeeld van.

 

pagina 1 2

portrethuib1
Onderhoudsarm gevelgroen, een geweldig ontwerpinstrument voor de architect.